Vaegnägijatele

Helpific sünnipäev

20:38:00

Helpific sai kangelaslikult üheaastaseks!

Aasta tagasi tutvustas Tallinna ja Harjumaa Puuetega Naiste Ühingu esinaine Keiu Roosimägi Garage48 idufirmade arendamise võistlusel publikulemmiku tiitli võitnud ideed, kuidas moodsa infotehnoloogia vahendusel pakkuda võimalust aidata üksteist kohalikes kogukondades ja muuta erivajadustega inimeste elu meelepärasemaks. Idee arendamiseks sündis tugev meeskond - majandustaustaga Annika Amenberg, Tallinna Ülikooli sotsiaalpoliitika õppejõud Zsolt Bugarszki ja pikalt personalivaldkonnas tegutsenud Triin Üksvärav. Neile on toeks Jüri Lehtmets ja Tom Rüütel – noored erivajadusega mehed, kes on eeskujuks paljudele. Lisandunud on IT-valdkonna spetsialist Anton Anikin, kogemustega mentor Ivo Remmelg ja põnevate ülesannetega entusiastlikud vabatahtlikud.

Helpific meeskond algusaegadel
Abivajajate ja sotsiaaltöötajate elu lihtsustava veebiplatvormi mõte tekkis õigus- ja sotsiaalvaldkonnas tegutseval Keiul sellest, et riigil ja kohalikel omavalitsustel puudub võimekus erivajadustega inimestele piisavalt sotsiaalteenuseid pakkuda, kuid samas on olemas kogukonnad, kus inimeselt inimesele lahendusega saaks olukorda parandada. Eestis on Sotsiaalministeeriumi andmetel puuetega inimeste arv ligikaudu 140 000, nendest hinnanguliselt 50 000-l on 40-100% ulatuses vähenenud töövõime, keda soovitakse mobiliseerida töövõimereformiga tööturule. Helpific soovib neil aidata siseneda tööturule, vahendada teenuseid aktiivseks piiranguteta eluks ning viia kokku ka südamlike vabatahtlike abistajatega. 

Video: Garage48 idufirmade arendamise võistlusel publikulemmiku tiitli väljakuulutamine

Aasta jooksul tutvustas Helpific end „Piirideta elu” infotuuriga Paides, Haapsalus, Tallinnas ja Tartus. Vestlusringides on arutletud teemasid, mis puudutavad erivajadustega inimeste võimalusi osaleda tööturul, valitsevate stigmade mõjusid, vabatahtliku tegevuse populariseerimist ja sotsiaalse ettevõtluse edendamist kogukondi ja avalikku- ning erasektorit kaasates. Vestluste kokkuvõtteid saab lugeda Helpificu blogist. Tuuri käigus sai interaktiivsel alal õppida viipekeelt ja lugeda pimekirja, sõita ratastooliga takistusrajal ja jalutada pimedate juhtkoeraga. Lisaks esitleti kunstilist installatsiooni, mille kangelasteks olid kuus erivajadusega noort: Merlin, Maris, Jakob, Merilyn, Oliver ja Katariina. Igapäeva tegevustes vajavad need kangelased kõrvalist abi. Erivajadustest hoolimata on nad kõik väga positiivse ellusuhtumise ning erinevate huvide ja teadmistega indiviidid. Vabatahtlikud saavad aidata neil elada täisväärtuslikumat, piirideta elu.

Helpificu tunnustati 23. septembril Eesti Kurtide Liidu tänugalal kommunikatsioonilise ja kultuurilise juurdepääsetavuse silmapaistva toetamise eest. Just kogukondade ja heatahtlike inimeste innustus aitab Helpificul areneda ja liikuda jõudsalt edasi. Kangelasliku missiooniga idufirma jõudis ka Ajujahi äriideede konkursil top 30 hulka ja valmistub järgmiseks vooruks. Helpific tahab hoida iga inimese võimalused avatud, et elus ei jääks midagi erivajaduse tõttu tegemata. Ehk muudab see isegi Eesti sotsiaalsüsteemi ja suhtumist erivajadustesse? Aita sinagi sellele kaasa!

Tom Rüütel ja Annika Amenberg ootamas pärast esitlust, kas Helpific pääseb Ajujahil Top30 hulka

Helpific on kangelaslikult Ajujahi Top30's! Fotol on Tom Rüütel, Jüri Lehtmets ja projektijuht Keiu Roosimägi 
Helpific teeb oma esimese sünnipäeva puhul väikese tänuürituse kõigile toetajatele ja sõpradele ning kutsub Suurbritannia Suursaatkonna Eesti esinduse abil külla UK kiirendi Dot Forge esindaja ja investori, härra Colin Tan'i, kes arutleb huvilistega sellest, kuidas sotsiaalne ettevõte edukalt tomima panna. Et anda ühele sünnipäevale õiget vürtsi, kutsutakse külalised sellel õhtupoolikul kehastuma oma lemmikkangelaseks - kandma Batmani maski või näiteks Supermani keepi. Aga loomulikult võib tulla täpselt nii nagu soovitakse, sest me kõik oleme tegelikult omamoodi kangelased.


© Helpific

Ajujaht Colin Tan Helpific kangelaste kogukond sünnipäev

Vaata lisaks järgmised artiklid

0 comments