Vaegnägijatele

WABAVEERE ökoküla Võrumaal

13:24:00

Wabaveere meeskonna kohtumine 28. detsembril


28. detsember kohtusime Vunki Mano loometalgutel loodud Wabaveere liikmetega, et arutada edasist strateegiat innovaatilise ökokogukonna loomise suhtes Võrumaale. Kohtumispaigaks oli Forest Spirit Eco House nimeline ökomaja Võru lähistel, liikmetest olid kohal umbes pooled ning lisandus ka vabatahtlikke huvilisi.

Wabaveere meeskonna kohtumine 

Ökomaja piirkonnas vaadati üle üks potentsiaalsetest kohtadest, mis võiks saada tulevikus ökokogukonna keskuseks ja kohtumispaigaks – 40 ha maa-alal asuvad renoveerimata hooned on hetkel kasutusotstarbeta ning pererahvas on koosolekuteks ja ürituste korraldamiseks lahkelt valmis hoonete kasutamist lubama.

Forest Spirit Eco House suvisel ajal

Wabaveere tiimi peamiseks otsuseks päeval toimunud koosoleku käigus oli korraldada aprilli kuus talgud, mille raames osalevad üritusest huvitatud inimesed permakultuuri aedade loomes. Maailmas tegutseb üle 20 000 ökoküla, kus on jõutud endale toidu kasvatamise juurest kestlike elukeskkondade kujundamiseni. Permakultuuri peamine põhimõte on kasutada kohalikust toorainest materjale (nagu heinapõhk, vana puit või sõnnik) ning maa-ala omanike eesmärgiks on luua esialgu kaks 10 m2 aeda, Wabaveere liikmed saavad pakkuda sealjuures oskusteavet ja tööjõudu aedade loomiseks. Maa-alal viidi läbi inventuur, kust pandi paika vajaliku materjali kogus, määratleti milliseid vilju kasvatada soovitakse ning jaotati tööülesanded.

Wabaveere üks eestvedajatest Ergo permakultuuri esitlust läbi viimas

Kevadel toimuvate talgute kolm peamist eesmärki oleksid:
  • rakendada kasutusotstarbeta maa-ala;
  • toota ökoloogilisi ja kemikaalidevabasid saadusi Wabaveere meeskonnale, maa omanikele ja vabatahtlikele;
  • ühendada Võrumaa piires sarnaselt mõtlevaid inimesi, kellega edasiselt ökokogukonna teemalisi üritusi läbi viia.


Perioodil jaan-märts jagatakse tööülesanded, mis puudutavad talgukorraldamist ning tegeletakse http://wabaveere.webflow.io/ kodulehe täiendamise ja korrigeerimisega. Kevadel toimuvate talgute raames pakutakse majutusvõimalust ökomajas koos sauna ja kõhutäiega tänutäheks tehtud töö eest. Kui olete meie tegemistest huvitatud või on täiendavaid küsimusi, siis kontakteeruge meiega!

Saun ja maja mis ootavad ettepanekuid
Helpificu meeskond toetab projekti elluviimist, kusjuures mõned liikmed on liitunud Wabaveere perega. Mert, Helpificu programmeerija, tegeleb ka selle ühenduse koduleheküljega. Zsolt tegeleb teavitustööga ja ootab usinasti talguid. Me abistame leidmaks osalejaid nii talgutele kui ka ökokülla elama asumise huvilisi. Samamoodi loodame tekitada järjest rohkem võit-võit olukordi soovitades erinevatele osapooltele koostööd. Ökoküla ootab suure heameelega nii talgutele kui ka ökoküla arengusse kaasa lööma kõiki huvilisi, kaasa arvatud raskustega elavaid inimesi. 

© Helpific

‬ kogukond CoSIE Helpific permakultuur talgud wabaveere ökokogukond

Vaata lisaks järgmised artiklid

0 comments