Vaegnägijatele

Vabatahtlik tegevus kui enesearengut pakkuv eluviis

11:54:00

Vabatahtlik tegevus aitab tundma õppida iseennast
Greta Kaupmees, ajakiri Naised


Mis on liikumapanev jõud, mis motiveerib inimest tegutsema? Kas töötame vaid selleks, et saada selle eest tasu? Kas tegutseme vaid seepärast, et saada tunnustust või emotsionaalset laengut? Neid küsimusi, et miks ma midagi teen. on ilmselt iga inimene endale esitanud.
Mida tähendab vabatahtlik tegevus, räägib Keiu Roosimägi, kes on vabatahtlik kolmes organisatsioonis – Helpific, Tallinna ja Harjumaa Puuetega Naiste Ühing, Eesti Neurofibromatoosi Ühing.

Vabatahtlik tegevus on oma aja, energia või oskuste pakkumine vabast tahtest ja tasu saamata.  Statistika näitab, et kolmandik Eesti elanikest pühendab osa oma vabast ajast vabatahtlikule tegevusele. Kuigi selle tegevuse eest ei saa rahalist ega materiaalset tasu, võib saada palju kasu, näiteks kasulikke teadmisi ja oskusi või uusi tutvusi.

Miks olla vabatahtlik?
Minu jaoks on vabatahtlikus tegevuses osalemine eluviis. Nii nagu mõni mediteerib, teeb joogat. See aeg läheb mul vabatahtlikus tegevuses osalemisele, nii 2-6 h päevas.
Juhin neid kolme ühingut vabatahtlikuna, viin läbi erinevaid projekte, et edendada erivajadustega inimeste elu ja tagada neile paremaid ja inimväärsemaid võimalusi osaleda ühiskonnaelus. Samuti teen tööd selle nimel, et muuta valitsevaid hoiakuid erivajadustesse. Juhina teen ma kõike – projektide kirjutamisest kuni selleni, et abistan vajadusel näiteks söömisel, olen saatjaks mõnel üritusel.
Teen seda, sest pole leidnud teist ja paremat võimalust oma elule sügavaima mõtte andmiseks.  Tean, et minu ja minu tegevuse kaudu muudan maailma ja inimeste elu paremaks. Tegutsen valdkondades, mis on seotud inimõiguste ja sotsiaalhoolekandega. Seega olen seotud inimestega.
Teen seda kõike põhiameti, mis toob leiva lauale, ja pere kõrvalt. Kes palju teeb, see palju jõuab.
Ilmselt peab igas vabatahtlikus olema pisut maailmaparandaja geeni, sest vabatahtlikud aitavad teisi või tegutsevad peamiselt avalikes huvides ja ühiskonna heaks.
Olles ise mitme MTÜ juures vabatahtlikuna käed külge löönud, võin kinnitada, et vabatahtlik tegevus annab inimesele endale palju. Näiteks aitab vabatahtlik töö tundma õppida iseennast. Saad teada, millised on sinu tugevad küljed, millised tegevused sulle sobivad. Sul on võimalik teada saada, kas sa oled hea meeskonnatöötaja, suhtleja või liider? Seega, näiteks noortele võib anda vabatahtlik tegevus CVs eelise näidates tema aktiivsust ja neile kes alles otsivad oma elutööd, võib aidata leida eluvaldkonda, mis just talle sobib. Sageli võetakse ju tööle inimesi, kellel on juba olemas eelnev töökogemus. Kuskohast õppur aga kogemust ammutab?
Foto: Sven Tupits, Fotogeen

Vabatahtliku töö käigus on ka hea võimalus näha, kuidas toimib üks organisatsioon või ettevõte.
Igal juhul aitab vabatahtlik tegevus rikastada oma vaba aega ning anda oma panuse ühiskonna arengule ja heaolule. Samuti aitab tihtilugu vabatahtlik tegevus kaasa aktiivsele eluviisile ning võimaldab viibida värskes õhus, näiteks varjupaigas viibivate koertega jalutamine, talgud või  metsa istutamine.
Vabatahtlik tegevus on andnud mulle tohutult palju uusi kogemusi ja teadmisi, toonud mu ellu palju huvitavaid inimesi ja võimalusi areneda nii isiklikul tasandil kui ka ettevõtjana. Olen olnud aktiivselt vabatahtlik kolm viimast aastat ja see on muutnud mind paremaks ja võimekamaks inimeseks, sh emaks, naiseks, sõbraks ja ettevõtjaks. Tunnen, justkui oleksin omandamas doktorikraadi. Need teadmised ja kogemused, suhted, mis vabatahtliku  tegevuse kaudu on minuni jõudnud, on hindamatu väärtusega, elu rikastav.
Kui tahaksid proovida, aga ei tea, kust alustada, tasub proovimiseks katseta ühekordseid tegevusi. Näiteks mine jaluta loomade varjupaigas kodutute koertega või osale ühepäevases talgutöös. Esmalt tuleb endale selgeks teha, millise valdkonna arengus soovid kaasa aidata - kas see on seotud laste, noorte, loomade, haigete eest hoole kandmisega või hoopis keskkonna puhtusega. Et jõuda selgusele, milline vabatahtlik tegevus kellelegi sobib, soovitan olla vabatahtlik erinevate organisatsioonide juures - siis saab selgust, mis on kõige südamelähedasem, loomuomane ja millise valdkonnaga soovitakse end enam siduda. Samas võib mõelda, et mis kellele huvi pakub - mõnele meeldib tegeleda kodutute kasside, teisele laste, kolmandale erivajadustega inimestega, kuid mõnele meeldib kirjutada projekte ja korraldada üritusi. Vabatahtlik tegevuse puhul nii nagu palgatöögi korral - tuleb kuulata südame häält; mis on see, mille pärast viitsiks kodunt välja minna iga ilmaga, mis teeb rõõmsaks.
Tegelikult me teeme vabatahtlikku tööd ka alateadlikult - osaleme talgutel või aitame nt eakal naabriproual poes käia.
Konkreetseid vabatahtliku tegevuse pakkumisi leiab vabatahtliku töö väravast. Infot erinevate üleskutsete kohta võib leida ka sotsiaalvõrgustikest, kohalikest omavalitsustest, Rajaleidja keskusest, avatud noortekeskustest, kodukandi ühingutest ja seltsidest.  Mõtle eelnevalt läbi, millises valdkonnas sooviksid oma aega ja energiat ning oskusi panustada ning anna neile oma soovist julgesti ise märku.

* teksti on lühendatud, artikkel ilmus ajakirjas Naised rubriigis ”Targa naise nõu” (number 50/458).

abistaja abivajaja eneseareng erivajadus Helpific mitmekesisus‬ muudame maailma neurofibromatoos positiivne suhtumine puue sotsiaalhoolekanne sotsiaaltöö vabatahtlik vabatahtlik tegevus

Vaata lisaks järgmised artiklid

0 comments