Vaegnägijatele

Helpific vabatahtlik | Herkki

15:42:00

Teiste abistamine - kangelastegu või uus normaalsus?

Kui keegi küsib, milline inimene on tavaliselt valmis puudega inimest abistama, siis tuleb enamasti silme ette “Eestima Uhkuse” saade, kus keskealine naine käib järjepidevalt kõiki külaelanikke abistamas. Abivalmite meestena nähakse enamasti kangelaslikke elupäästjaid. Helpifici pooleaastane kogemus kinnitab sama, et abistajate ringis on siiski rohkem naisi kui mehi. Oma kogemus näitab, et ehkki meedias ja erinevates portaalides on abivalmis mehi figureerimas vähe, on nad siiski olemas. Olen rahul, et mu tee on mind kokku viinud mitmete toredate sellidega, kelle seas on olnud sõjamehi, mehhatroonikuid, IT-spetsialiste ja ka tippjuhte.

Vabal ajal naudib Herkki kardiga sõitmist. Foto kirjeldus: Herkki seisab sinise kiivri ja vormiga, käed puusal, ukse ees
Tutvustan teile lähemalt automehaaniku ametit pidavat Herkkit, kes peab teiste abistamist täiesti loomulikuks tegevuseks. Mina kohtasin Herkkit TTÜ-s Tudengimajas peol. Iga kord, kui kohtusime, tervitas ta lõbusalt ja vahetasime paar sõna. Tunnistan ausalt, et algul arvasin ennatlikult, et tegu on nn tavalise vennastujaga, kes uurib, miks ratastoolis, üritab kätt suruda ja kadunud nad enamasti ongi. Peagi pidin ma oma eelarvamused kõrvale jätma, sest Herkki pakkus ootamatult ennast ise lahkelt appi mind magama aitama. Kuna esimene abistamine õnnestus meil viperusteta ja Herkki elas TTÜ ühiselamus, käis ta ka hiljem mind üsna tihti abistamas. Hetkel käib Herkki vähem abiks, kuid kui võimalik, on ta alati olemas. Näiteks selle aasta augustis läheme temaga ALS-i konverentsile Lätti. Seega, kui olla avatud suhtumisega, võib leida häid abilisi kõikjalt.

Herkki koera Jackiga. Foto kirjeldus: naeratav Herkki hoiab Jacki süles, taustal rohelised puud ja muru
Herkki ise jälgib ka aktiivselt Helpifici Facebooki seinal olevaid abipalveid, aga seni pole veel ühtegi sobivat leidnud, sest aeg pole tööajaga sobitunud või etteteatamise aeg on olnud liiga lühike. Aga usun, et Helpific pakub võimalust kohtuda Herkki taoliste abistajatega rohkem, kui seni. Samas on Herkki möönnud, et ei mõista, miks teised nii ei käitu ja on liiga ametis oma asjadega, et abivajajaid aidata. Vahel tuleb ka mõnedele tuttavatele anda selgitusi, miks ta vabast ajast inimesi abistamas käib.

Mida saaks igaüks meist ära teha, et teiste abistamine poleks midagi veidrat ja kangelaslikku, vaid oleks täiesti tavaline igapäevane teguviis? 

  • Kui sa tunned, et teiste abistamine on õige teguviis, siis tunnusta julgelt aktiivseid abistajaid nii sotsiaalmeedias kui ka lihtsalt suheldes. 
  • Kui sulle meeldib abistada, siis jaga meeldivaid lugusid oma sugulaste, sõprade ja tuttavatega, et nemadki saaksid sellest toredast tegevusest osa. 
  • Kui sinus on liidri või kõneisiku natuuri, siis haara ise juhtohjad ja kaasa aktiivselt ka oma sõpru, kaastöötajaid ja laiemat avalikkust teiste abistamisse. 
  • Kui oled isik, kes vajab igapäevatoimetustes kõrvalabi, otsi aktiivselt abi, kuid pea silmas, et ka sinus on oskusi, millega saad teistele kasulik olla. 
  • Kui sul on ideid ja oskusi, mis aitavad abistamist lihtsustada, siis oled igati oodatud tegema koostööd Helpifici meeskonnaga. 
  • Ole osa muutusest, mis aitab üksteise abistamisest tuleneva sära tuua meie kõigi igapäeva! 
© Helpific

abistaja abivajaja Helpific Jüri Lehtmets kangelastegu vabatahtlik

Vaata lisaks järgmised artiklid

0 comments