Vaegnägijatele

Kasutajakogemus | Kairi

09:00:00

Helpific kasutaja Kairi peab oluliseks, et abistajatel ei tekiks kohustust, et abistaja peab kogu aeg kellegi jaoks kättesaadav olema

Elan Suurupis ja leidsin hiljuti töökoha Mustamäel - töötan laste mängutoas, kus korraldame lastele sünnipäevi. Käin karkudega ja mul on vaja abi transpordiga või kedagi, kes saaks mu marsa ja bussi peale ja sealt maha aidata

Sul on ka head kogemused, kuidas tänu Helpificule leidsid endale abistaja?
Tunnen Helpificu tiimiliiget Jüri Lehtmetsa ja ta saatis mulle info Helpificu kohta ning otsustasin proovida. Minda aitas Liis, kes on väga vahva ja sümpaatne neiu. Ta tuli mulle autoga koju Suurupisse järgi, viis töö juurde Mustamäele ja pärast ka uuesti tagasi koju. Liis ütles, et ta lihtsalt niisama tahtis aidata ning kuna polnud ka varem Suurupis käinud, siis tahtis ka seda kanti tundma õppida. Ta lubas ka edaspidi jälgida Helpificu teateid ning kui ajaliselt sobib, siis ka teinekord mind aidata.

Kairi
Kuidas saaks veel Helpific aidata ning millist rolli näed sellel puudega inimeste elus?
Arvan, et võiks panna üles ka infot vabatahtlike kohta – et saaksin ka ise abistajat valida. Minu meelest on tore, et leidub inimesi, kes oma vabast tahtest ja ajast teisi aitavad. Oluline on ka see, et abistajatel ei tekiks kohustust, et nüüd peadki kogu aeg kellegi jaoks kättesaadav olema. Ma ise ei taha ka alati oma tuttavaid tüüdata ning vahel jätan sellepärast hoopis kuskile minemata. Helpificu puhul aga saab aidata ükskõik, kes, selleks ei pea iga kord sama inimene olema. 

Kuidas on ligipääsetavusega? Mida peaks silmas pidama? 
Päris üksi ma kunagi ei liigu. Linna ühistranspordi peale ma ei saa, kardan, et jään uste vahele. Vaatan alati, et koht, kuhu minna plaanin, oleks ligipääsetav ning treppidel oleks käsipuu – muidu ei saa ma karkudega trepist ei üles ega alla. Üldiselt väldin kohti, kus on sellised trepid, lift oleks muidugi kõige mugavam. Samuti võiks asutuste uksed automaatselt lahti käia, mul on endal keeruline ust lahti teha. 

Kuidas saaksid Eesti inimesed teadlikumaks puuetega inimestega seotud teemadel?
See on väga keeruline küsimus - võib-olla peaks rohkem kampaaniaid tegema. Samuti aitaks see, kui inimesed saaksid ka ise kogeda seda, kuidas puudega inimesed maailma näevad. Kui tavainimesed ei ole sellises olukorras olnud, puudub neil ka kogemus - üks asi on pealt vaadata, teine seal sees elada. 

Mis sa arvad, kas oleks vaja koolitusi abistajatele, et rääkida erinevatest puuetest ja nendega seonduvast?
Kindlasti oleks need vajalikud koolitused. Inimesed, kes tahavad aidata, pole võib-olla kokku puutunud erivajadustega inimestega ning ei julgegi oma abi pakkuda – nad ei pruugi teada, kuidas erivajadustega inimesi aidata. Samas võivad karta ka need, kes abi tahavad küsida. Mina soovitaks kindlasti inimestel Helpificu poole pöörduda ja arvan, et võõraid inimesi ei tasu karta.

© Helpific

abistaja abivajadus abivajaja Helpific iseseisev elu ligipääsetavus puudega inimesed

Vaata lisaks järgmised artiklid

0 comments